LogPoint logotyp, länk till startsidan
LogPoint logotyp, länk till startsidan

Bilder från Elgiganten logistik AB

Så gick det för Elgiganten på Black Friday

Elgiganten har de senaste åren haft en fantastisk tillväxt och precis som för flera aktörer i retail så är Black Friday den absolut största försäljningsdagen. Det är också den perioden på året som innebär den största utmaningen i produktionen och det företaget förbereder sig för hela året.

Här berättar LogPoint-företaget Elgigianten Logistik AB med egna ord om deras viktigaste försäljningsperiod och hur de möter utmaningarna som kommer med den:

2020 var ett av de åren med absolut störst tillväxt då många handlade elektronik både för att roa sig i karantän och utrusta sina hemkontor. Försäljningsmålen för koncernen Elkjøp var trots ett rekordår 2020 att 2021 överträffa i försäljning och omsättning.

Kunderna var något mer försiktiga i början av veckan

Hur gick det då? Jo våra kunder var faktiskt mer försiktiga i år och hela Black Week kampanjen började med en ganska försiktig försäljning som låg en bit under rekordåret 2020. Trenden vände sedan när själva Black Friday kampanjerna öppnade både i butiker och på hemsidan och efter helgen kan vi stolt meddela att omsättningen ökade mot 2020 i utfall och mot lagd budget för Black Friday!

Kunderna valde att handla dyrare men färre produkter

Efter lite analyser kan vi konstatera vissa skillnader mot 2020. Efter släppta restriktionen ser vi en ökning mot försäljning i butiker och en liten nedgång i det som skickas via postpaket direkt till slutkunder. Våra kunder väljer att handla dyrare men färre produkter i år mot 2020 vilket gör att vi har mer volymer i vår Hemkörningsproduktion med vitvaror och tv än var vi har på våra mindre billigare artiklar.

Vi arbetar effektivare och smartare”

Sedan januari i år har vi tillsammans med alla fantastiska medarbetare jobbat hårt med att utveckla vår produktion för att arbeta effektivare och smartare. Vi har även jobbat med att i nära samarbete med alla våra partners skapa förutsättningar för en bättre kundupplevelse när man handlar från oss. Ett resultat av detta var att vi gjorde det möjligt att leverera order från vår Black Friday online försäljning redan under lördagen i vissa städer och lyckas med att producera samtliga postpaketorder som Elgiganten Logistik fick under fredagen redan till söndagen samma helg! Detta är en stor förbättring i kontroll och effektivitet som vi alla är stolta över!

Julklappar och mellandagsrea

Nu fokuserar vi på att leverera alla julklappar innan julafton och förbereder oss för nästa stora kampanj som är mellandagsrean.