LogPoint logotyp, länk till startsidan
LogPoint logotyp, länk till startsidan

Godbitar från LBNs seminarium om hållbar logistik.

En snöig aprilmorgon den 7 april bjöd företagarnätverket LogPoint Business Network in till diskussioner om hållbar logistik och hur vi tillsammans kan bidra till omställningen. Vi bjuder här på några utdrag ur seminariet.

Jessica Alaniesse-Karlsson, representant för LBN (men jobbar annars på Jönköping Energi AB) var moderator för morgonen och höll ihop diskussionerna.

Inspiration kring högt uppsatta hållbarhetsmål

Jessica pratade bland annat med PostNord och Bring - två stora aktör på LogPoint - om deras arbete med att minska sina västhusgasutsläpp. Bring berättade om sina högt uppsatta mål för 2025: att företaget vid den tidpunkten bara ska använda sig av förnybar energi till sina fordron och fastigheter.

Bring gav några exempel på hur de arbetar för att nå sitt ambitiösa mål:

  • Ständigt utmana och ifrågasätta sig själva och sina arbetssätt
  • Tät dialog med fordonstillverkare så de kan vara snabba med att testa nya fordonstyper
  • Har anlagt solceller på sin terminal på Torsvik för att förse sin byggnad med förnybar energi.

Tips för att komma igång med batteridrivna lastbilar

Vidare pratade Jessica även med tre representanter från Jönköpings Energi AB om omställningen till hållbara logistiktransporter och fastighetsoptimering. Vi fick bland annat med oss ett par kloka råd hur man kan göra om man som företag vill komma igång med batteridrivna lastbilar:

  • Börja smått - med ett pilotprojekt. Fundera på vilka behov och sträckor ni har och välj till en början en kortare sträcka som kan köras med laddbart fordon.
  • Fundera över vilka behov för laddning du har vilka möjligheter du har för laddning i/vid din fastighet.
  • Våga fråga och ta hjälp - kunskapen är jätteviktig. Jönköping Energi AB är jättegärna med och stöttar i alla steg.
  • Via seminariets chatt fick vi ett ytterligare klokt tips:Investeringsstödet Klimatklivet kan hjälpa till vid inköp av ellastbil - stödet tar en del av kostnaden för det inköpta fordonet. Se mer om investeringsstöd i det här filmklippet från Energikontoret Norra Småland. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jönköping Energi berättade även om att de ser att marknaden på riktigt börjar ta fart nu. De får fler och fler konkreta förfrågningar. Ofta efterfrågar kunderna en komplett helhetslösning för laddningen med installation, service och stöttning.

Samverkan är A och O

Sammanfattnigsvis kan vi (som så ofta) ta med oss lärdomen att samverkan är en av de viktigaste aspekterna för att klara omställningen till mer hållbar logistik. Både i liten skala lokalt, men också nationellt.

Företagarnätverket LogPoint Business Network ger goda möjligheter att påverka och samverka. Läs mer eller gå med i nätverket här. Öppnas i nytt fönster.

Se seminariet i efterhand

Via den här länken kan du se det inspelade seminariet i sin helhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ( till och med den 21 april 2022).