LogPoint logotyp, länk till startsidan
LogPoint logotyp, länk till startsidan

TES ger elektronik ett längre liv

TES är det globala företaget som andas återanvändning och tänker cirkulärt. Här får all elektronisk utrustning en andra chans!

TES, Total Environmental Solution AB, är ett relativt nyinflyttat företag på LogPoint. Sedan 2020 finns de på Kylvägen 6, dit de flyttade från sina tidigare lokaler på Haga i Jönköping. I dagsläget har TES 15 anställda i Jönköping. Carl Ghatan, VD och Sverige-chef beskriver hur tankarna gick när företaget letade nya lokaler:

En viktig del i vår process är logistiken. Vi sökte en lokal med bättre lastmöjligheter, och som också var större pga. ökande volym. Vi ville också ha en lättillgänglig anläggning med bra arbetsmiljö för våra anställda. Vi hittade denna existerande lokal som mötte de flesta av våra behov.

Ger en andra chans till all typ av elektronik

Kort förklarat kan man säga att TES ger elektronik ett längre liv. De hämtar upp IT-utrustningen, transporterar den till företaget och raderar all data och alla spår från tidigare användare. Sedan testar de den och kontrollerar skicket och säljer slutligen vidare utrustningen.

Runt tio procent går inte att sälja vidare. Då säkerställer vi att allt återvinns på det mest miljövänliga sätt som finns tillgängligt, förklarar Carl.

Produkterna som hanteras är allt ifrån mobiltelefoner, surfplattor, datorer och servrar till nätverksprodukter, skärmar och TV-apparater. Bland företagets många kunder hittas stora globala IT-bolag likväl som kommuner, skolor och aktörer inom vården.

”Vi finns i 22 länder och jobbar på samma sätt överallt”

TES är ett stort globalt företag med ursprung och huvudkontor i Singapore. Globalt har företaget runt 1800 anställda och finns på 46 platser fördelat på 22 länder. Carl Ghatan tror att en av företagets styrkor är att de har enhetliga processer, oavsett vart företaget ligger:

Vi gör det på samma sätt, arbetar på samma vis i Sydkorea som Australien. I USA som i Sverige. Säkerheten vi erbjuder är av högsta klass i alla avseenden.

”Många är inte medvetna om äldre elektroniks värde”

Carl Ghatan tror på en ljus framtid inom IT-återvinningsbranschen. Företaget planerar att utvecklas och erbjuda fler tjänster så som e-handel till både privatpersoner och företag. De kommer också börja ta hand om uttjänta batterier och använda dem för produktion av nya.

En utmaning inom vår bransch är att många kunder idag inte är medvetna om att elektronik och IT-utrustning faktiskt har ett värde och en marknad även efter 3-4 år. Vi bevisar motsatsen, säger Carl Ghatan med ett leende.

Läs mer om TES Sverige här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster