LogPoint logotyp, länk till startsidan
LogPoint logotyp, länk till startsidan

Trähyllor fyllda med dricka i DeLa-butiken.

IKEA Torsvik bidrar med volontärer

Under 2020 påbörjade IKEA Torsvik ett samarbete med Hela människan. Då hjälpte IKEA till att möblera några utrymmen i omsorgscentrat och bidrog med mat till centrats julgemenskap. Nu bidrar de även med betalt volontärsarbete på arbetstid.

Volontärsarbetet sker i butiken DeLa som tar hand om livsmedel som annars skulle gått till svinn från olika matbutiker runt om i Jönköpingstrakten. Produkterna säljs sedan vidare till ett lägre pris. Det kan handla om grönsaker och frukt som på något sätt skadats, eller diverse torrvaror med kort utgångsdatum eller utgående sortiment.

Peter Gagnestig, Flow Planner på en av IKEAs distributionscentraler i Torsvik, är en av de medarbetare som fått möjligheten att volontärsarbeta på DeLa-butiken.

"Volontärarbetet handlar om att prismärka, plocka upp varor, stå i kassan och hjälpa till i butiken. Jag kände mig välkommen och delaktig från första stund, och fick snabbt en inblick i hur människor som
t ex hamnat i missbruk och utanförskap faktiskt har det, men också att det finns volontärer som ställer upp och verkligen gör skillnad. Att behovet av hjälp är stort visste jag, men att det är så många som har det svårt hade jag aldrig kunnat tro. Att få volontärarbeta ett antal timmar under en ordinarie arbetsdag är en fantastisk möjlighet som jag är väldigt glad över att få ta del av", säger Peter.

Personalen på Hela Människan, med Helen Lindman i spetsen, är tacksamma över samarbetet med IKEA Torsvik och hoppas att fler företag vill bidra med volontärer framöver:

"Att ett företag som IKEA väljer att låta sina medarbetare volontärarbeta hos oss på arbetstid är unikt. Varje vecka får vi hit ett gäng glada, trevliga, och väldigt hårt arbetande tjejer och killar från IKEA Torsvik som bidrar stort i alla uppgifter de tar sig an. Vissa av dem väljer dessutom att komma tillbaka till oss för volontärarbete på sin fritid, vilket vi är oerhört tacksamma för. Då det finns ett ständigt behov av volontärer är detta ett initiativ vi gärna ser att fler arbetsgivare skulle följa", avslutar Helen.

Socialt arbete för utsatta människor
Hela Människan är kyrkornas gemensamma sociala arbete i Jönköping. Sedan i början av 70-talet har de olika kyrkosamfunden hjälpt människor i utsatta situationer. I nuläget har man förutom DeLa-butiken även bl a akutboende, omsorgscenter, samt en god man- och förvaltningsavdelning som på olika sätt hjälper människor att komma på rätt köl igen. Utöver de 16 anställda drivs organisationens arbete av ca 80 återkommande volontärer, och man arbetar i tätt samarbete med Jönköpings kommun, näringslivet och andra idéburna organisationer.

Butiken har ett fåtal anställda som driver arbetet framåt tillsammans med människor som arbetstränar och en mängd volontärer.

Är ditt företag intresserade av att volontärarbeta på Hela Människan?
Kontakta Helen Lindman på DeLa-butiken, tfn 0709-676702.